Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Projekt Digital Village

SÚBOR
Počet videní: 1121
Projekt Digital Village

Projekt Digital Village

Projekt Digital Village

Naše mesto Svätý Jur v súčasnosti realizuje projekt cezhraničnej spolupráce zameraný na digitalizáciu. Projekt s názvom Digital Village je financovaný prostredníctvom Programu cezhraničnej spolupráce Interreg Slovensko – Rakúsko 2014 – 2020 a naše mesto je jedným z partnerov projektu, ktorými sú slovenské a rakúske univerzity a samosprávy.

Výsledkom projektu digitalizácie je bronzová 3D mapa mesta a digitalizácia troch objektov a priestorov v meste, ktoré budú môcť obyvatelia, návštevníci a turisti osobne navštíviť a pozorovať ich historickú podobu v reálnom čase, a to vďaka špeciálnym 3D okuliarom prostredníctvom virtuálnej a rozšírenej reality.

 

Digitalizovaný 3D model mesta Svätý Jur

Súčasťou projektu je digitalizovaný 3D model mesta Svätý Jur, ktorý je osadený na Prostrednej ulici pred budovou Mestského úradu pod fontánou. Má slúžiť na zorientovanie sa v historickom prostredí a sprostredkovať informácie o podobe jedinečne zachovalej, pôvodnej opevnenej štruktúry mesta. Vizuálna, ale aj haptická pomôcka slúži tiež nevidiacim a slabozrakým (s popisom v Braillovom písme), a zároveň priblíži línie ulíc a proporcie pamiatkovej zóny. Návrh kompozície má evokovať asociácie prepájajúce vinársku tradíciu s prírodným plenérom. Ide teda o nadčasové štylizované prevedenie s vyváženou, výtvarnou skratkou abstrahovaním naturalistických, príliš popisných foriem. Realizácia napĺňa súčasné, nie len estetické kritériá, ale taktiež dbá na funkcionalitu a dizajn, aby tak zanechala pretrvávajúci, kreatívny odkaz všetkým generáciám.

 

Digitalizované objekty:

  • Izba grófa Mórica Beňovského – príbeh cestovateľa a kráľa severnej časti Madagaskaru

 

Ide o pohľad do izby grófa Mórica Beňovského, ktorá je umiestnená v Kláštore rehole Piaristov, kde sa bude môcť návštevník virtuálne poprechádzať. Keďže je známe, že Móric Beňovský bol aj kráľom severného Madagaskaru, súčasťou prehliadky sú informácie a zážitky z jeho ciest z rôznych kútov sveta.

 

  • Renesančný dom – tradičné remeslá a kultúra

 

Renesančný dom je preto vynikajúcim príkladom typického vinohradníckeho obydlia mesta, táto stavba pochádza z konca 17. storočia. Návštevník môže obdivovať tradičné remeslá, renesančné kroje a atmosféru, ako aj aj starobylé nástroje a prístroje. Celý dej sa odohráva vo vonkajších priestoroch nádvoria/átria renesančného domu s typickou architektúrou a zvukovými kulisami.

 

  • Pálffyho kaštieľ – tradícia vinohradníctva a vinárstva

 

 

 

Ide o kompletne zrenovovaný a novootvorený kaštieľ, v rámci ktorého je aj umiestnené nové vinárstvo. Návštevník tak môže zažiť najvýznamnejšiu tradíciu mesta Svätý Jur a to vinohradníctvo a vinárstvo. Keďže v priestoroch kaštieľa sídli aj nové vinárstvo, využívajúce najnovšie technológie pri výrobe vína, súčasťou prezentácie sú aj krátke tematické videá a informácie o vinárstve s pohľadom do klenbovej pivnice.

 

Trvanie projektu:                                                                                           1.9.2021 – 31.12.2022

Celková alokácia projektu:                                                                         187 220 EUR

Spolufinancovanie prijímateľa na projekte:                                         5%

Projekt financovaný prostredníctvom Programu cezhraničnej spolupráce Interreg Slovensko – Rakúsko 2014 – 2020

Súbory na stiahnutie

Názov Veľkosť Formát Dátum Zoradiť podľa:
3D mapa 3 Veľkosť: 137.9 kB Formát: jpg Dátum: 22.12.2022
3D mapa Veľkosť: 208.4 kB Formát: jpg Dátum: 22.12.2022
3D mapa 2 Veľkosť: 322.6 kB Formát: jpg Dátum: 22.12.2022