Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

3D mapa mesta

Digitalizovaný 3D model mesta Svätý Jur

Bronzová 3D mapa mesta Svätý Jur je osadená na Prostrednej ulici pred budovou Mestského úradu pod fontánou. Má slúžiť na zorientovanie sa v historickom prostredí a sprostredkovať informácie o podobe jedinečne zachovalej, pôvodnej opevnenej štruktúry mesta. Vizuálna, ale aj haptická pomôcka slúži tiež nevidiacim a slabozrakým (s popisom v Braillovom písme), a zároveň priblíži línie ulíc a proporcie pamiatkovej zóny. Návrh kompozície má evokovať asociácie prepájajúce vinársku tradíciu s prírodným plenérom. Ide teda o nadčasové štylizované prevedenie s vyváženou, výtvarnou skratkou abstrahovaním naturalistických, príliš popisných foriem. Realizácia napĺňa súčasné, nie len estetické kritériá, ale taktiež dbá na funkcionalitu a dizajn, aby tak zanechala pretrvávajúci, kreatívny odkaz všetkým generáciám.

Naše mesto Svätý Jur realizovalo projekt cezhraničnej spolupráce zameraný na digitalizáciu. Projekt s názvom Digital Village je financovaný prostredníctvom Programu cezhraničnej spolupráce Interreg Slovensko – Rakúsko 2014 – 2020 a naše mesto je jedným z partnerov projektu, ktorými sú slovenské a rakúske univerzity a samosprávy.

Výsledkom projektu digitalizácie je bronzová 3D mapa mesta a digitalizácia troch objektov a priestorov v meste (Izba grófa Mórica Beňovského – príbeh cestovateľa a kráľa severnej časti Madagaskaru, Renesančný dom – tradičné remeslá a kultúra, Pálffyho kaštieľ – tradícia vinohradníctva a vinárstva), ktoré budú môcť obyvatelia, návštevníci a turisti osobne navštíviť a pozorovať ich historickú podobu v reálnom čase, a to vďaka špeciálnym 3D okuliarom prostredníctvom virtuálnej a rozšírenej reality.

Poďakovanie patrí autorovi diela - 3D mapy  Mgr. art Mariánovi Králikovi a pomocnému kolektívu. Fotografie z realizácie sú uvedený nižšie:

jur-model-noc-detail

jur-model-transport

 zvaraniezlievarenzenburgz-formyvosk-segmentyskladanieskladackaskicapred-zvaranimodliatok_textMatej jur-model-patina